Murchison Falls is een nationaal park in het noorden van Oeganda. Het park heeft zijn naam gekregen vanwege de enorme watervallen die in het park te vinden zijn. Daarnaast is het een van de mooiste plekken van Oeganda voor een safari. 

 

Why go there?

Prachtige savannes

Veel wildlife: olifanten, giraffen, luipaarden en duizenden antilopes

Indrukwekkende landschappen

 

Overnachten

Wij verbleven in de Pakuba Safari Lodge – een prachtige plek midden in het park met uitzicht op de Nijl. Omdat je midden in het park zit, kun je zomaar wilde dieren tegenkomen op weg naar het ontbijt of naar je kamer. ‘s Nachts zagen we verschillende wrattenzwijnen (Pumba!), en ‘s ochtends liep er zelfs een giraffe voorbij tijdens het ontbijt! De lodge zelf is prima – schone kamers en prima maaltijden. 

 

 

Activiteiten

Ziwa Rhino Sanctuary

Op weg naar Murchison Falls maakten wij een tussenstop bij de Ziwa Rhino Sanctuary, de enige plek in Oeganda waar je witte neushoorns kunt zien. In dit park gingen we met een groepje toeristen te voet op pad onder leiding van een ranger. Het was erg bijzonder om zo door het park rond te lopen, wetende dat je elk moment een neushoorn tegen kunt komen. De ranger was heel duidelijk in dat we voldoende afstand moesten houden van de neushoorns, maar de geadviseerde afstand was slechts een paar meter. Op een gegeven moment kwamen we een moeder en kind tegen, en toen werd het wel even spannend toen wij tussen de twee in kwamen te staan. We hebben ons snel verplaatst om de moeder niet boos te maken.

Watervallen

De highlight van Murchison Falls zijn de watervallen. Je kunt een korte hike maken naar de ‘top of the falls’, en ook een boottocht is een optie. Tijdens de boottocht zie je waarschijnlijk ook nijlpaarden, erg bijzondere (en knorrende) dieren. Neem tijdens de hike wel insectenspray mee, want er kunnen vervelende insecten zitten. In Oeganda komen tseetseevliegen voor, die erg vervelend zijn. Ze komen af op blauwe/donkere kleding, dus je kunt het beste lichtgekleurde kleding dragen.

Safari

In het park kun je uren rondrijden voor het spotten van allerlei wilde dieren. De volgende dieren zul je waarschijnlijk wel zien (maar het blijft de natuur, dus niets is zeker): olifanten, antilopen, giraffen, buffels en apen. Er zitten ook leeuwen en luipaarden, maar de kans om die te zien is veel kleiner. Aan het eind van een van onze game drives reden we vrij laat door de schemering terug naar de Pakuba lodge, en toen hadden we het geluk om 3 spotted hyenas te zien – we waanden ons even in de Lion King 😉

 

Lees hier verder over mijn rondreis door Oeganda

Leave a Reply

Close Menu