Oeganda (ook wel Uganda) wordt ook wel de Parel van Afrika genoemd en dat is niet voor niks. Het is een prachtig groen land met een grote diversiteit aan landschappen en dieren. De weidsheid van de savanne in Murchison Falls staat tegenover het dichtbegroeide Bwindi Impenetrable Forest, en de grote groepen antilopes worden afgewisseld met het zien van een enkele boomklimmende leeuw. De grootste highlight is echter het bezoeken van berggorilla’s – Oeganda is één van de drie landen ter wereld waar deze dieren nog in het wild voorkomen. Oeganda is nog relatief onontdekt (zeker vergeleken met landen als Zuid-Afrika en Tanzania), maar hier lijkt snel verandering in te komen. Dat is ook niet gek, want het is een prachtig land, dat je zeker zou moeten bezoeken als je overweegt naar Afrika te gaan. 

 

Why go there?

Breng tijd door met berggorilla’s

Spot de big five tijdens een safari in een van de vele parken

Een van de groenste landen die je je kunt voorstellen (zeker in Afrika)

 

Vlucht

KLM heeft rechtstreekse vluchten naar Entebbe, wat op 35 kilometer afstand ligt van de hoofdstad Kampala. Prijzen variëren van €500-€700 voor een retourvlucht. Let op, de vlucht maakt op de heenweg een tussenstop in Kigali (Rwanda), maar hierbij mag je in het vliegtuig blijven zitten. 

 

Route

Er zijn verschillende opties mogelijk die ook afhankelijk zijn van de tijd die je hebt. Wij hadden ongeveer 2 weken de tijd, en hebben gekozen voor de volgende route: 

Route door Oeganda

  1. Entebbe
  2. Murchison Falls National Park
  3. Hoima
  4. Kibale Forest
  5. Queen Elizabeth National Park
  6. Ishasha
  7. Bwindi Impenetrable Forest
  8. Lake Bunyonyi
  9. Lake Mburo
  10. Entebbe

In Oeganda kun je zelf rondrijden, maar wij kozen voor een georganiseerde rondreis omdat de wegen op sommige plekken erg slecht zijn (en je wil niet alleen vast komen te zitten in een park waar ook leeuwen rondlopen..). Bovendien kan je chauffeur/gids je tijdens de vele gamedrives ook alle wilde dieren laten zien!

De reis die we geboekt hebben, 15-day Safari The Highlights of Uganda, werd georganiseerd door Kazinga Tours. Dit is een lokale reisorganisatie, waarmee de communicatie erg goed verliep. De reis was top georganiseerd, onze gids Innocent was geweldig (en een top chauffeur, die ons uit allerlei benarde situaties gered heeft door zijn rij-skills). 

Wij kozen voor de groepsrondreis omdat dit nogal scheelde in de kosten: $500 p.p., die konden we dan weer besteden aan de must do gorilla tracking. De groepen bestaan uit maximaal 6 personen en de reis gaat sowieso door bij minimaal 2 personen. Toen we de eerste dag opgehaald werden in ons hotel, bleek dat er slechts 1 andere persoon in onze groep zat. Hoewel het prima was geweest als de groep wel uit 6 had bestaan, was het extra relaxt met zo’n klein aantal omdat je dan altijd een goed zicht had vanuit het busje tijdens de safari’s. 

 

Overnachten

Onze overnachtingen waren allemaal geregeld door Kazinga Tours en waren stuk voor stuk fantastisch. We verbleven in verschillende lodges op de mooiste plekken: bijvoorbeeld Pakuba lodge midden in Murchison Falls (tijdens het ontbijt liepen de giraffen voorbij!) en Kasenyi Safari Camp in Queen Elizabeth National Park (waar we door een gewapende bewaker geëscorteerd werden naar ons huisje omdat we midden in een park met olifanten, leeuwen en luipaarden sliepen). Zie voor andere accommodaties de blogs over de verschillende plekken. 

 

Beste reistijd

Oeganda kent twee regenperiodes, die je over het algemeen beter kunt vermijden. De meeste regen valt in maart-april en oktober-november. De beste reistijd is dus januari, februari, eind mei, juni, juli, augustus, begin september en eind december. Aangezien wij onze vakantie combineerden met een business trip hadden we weinig keus en zijn we eind oktober-half november geweest. We hebben wel wat regen (en daardoor slechte wegen) gehad, maar ik zou zo nog een keer in deze periode gaan (wel met een chauffeur). 

 

Eten & drinken

Oeganda staat niet bekend om zijn goede keuken, en qua eten moet je dan ook zeker geen culinaire hoogstandjes verwachten. Tijdens onze reis hebben we eigenlijk steeds gegeten in de lodge waar we verbleven, er zijn ook niet veel andere opties in de middle of nowhere 😉 Op de meeste plekken kreeg je een 3-gangen menu, en soms was daar nog keuze in. Vaak krijg je echter een vast menu, dus voor moeilijke eters kan dit lastig zijn (maar op verzoek kan overal rekening mee gehouden worden). 

 

Reisgids

Er is geen aparte Lonely Planet van Oeganda, maar het land wordt wel besproken in East Africa travel guide (11th Edition July 2018). Aangezien wij een georganiseerde reis hadden, was het ook niet nodig om een reisgids mee te nemen. Heerlijk om nergens over na te hoeven denken!

 

Tips

In de reis die wij geboekt hadden zat standaard geen bezoek aan Kampala. Voor de steden hoef je normaal gesproken ook niet naar Afrika, maar het is toch de moeite waard om even naar het centrum van Kampala te gaan om de drukte te ervaren. 

Ondanks de hoge kosten is het doen van een gorilla tracking zeer de moeite waard. In 2018 kostte de tracking nog $600 per persoon, maar elk jaar worden de prijzen weer verhoogd. Wacht dus niet te lang! Het is super bijzonder om zo dicht bij deze machtige dieren te komen – echt een once in a lifetime experience. Lees hier verder over onze ontmoeting met de gorilla’s in Bwindi Impenetrable Forest. 

Denk eraan dat Oeganda een land is waar malaria voorkomt. Zorg er dus voor dat je malariatabletten slikt en smeer je goed in met insectenspray met DEET. Trek ‘s avonds een lange broek en lange mouwen aan, zodat de muggen geen kans hebben.

 

Lees hier verder over mijn rondreis door Oeganda

Leave a Reply

Close Menu