Queen Elizabeth National Park is het grootste park van Oeganda. Er komen ontzettend veel wilde dieren voor, zoals olifanten, buffels en de bijzondere boomklimmende leeuwen. Het is onbekend waarom de leeuwen de boom in klimmen (dat doen ze op andere plekken niet), maar het is wel bijzonder om te zien. Naast het grote wild zijn er ook ontzettend veel vogels te spotten – sowieso is Oeganda een bird lover’s paradise vanwege de ruim 1,000 verschillende soorten. 

 

 

Why go there?

Game drives op zoek naar olifanten en leeuwen

Boomklimmende leeuwen in Ishasha

Boottocht over de Kazinga Channel

 

Overnachten

We verbleven in Kasenyi Safari Camp, een prachtig gelegen lodge aan een zoutmeer. De lodge ligt midden in het park, waardoor je ‘s nachts alleen onder begeleiding van een ranger naar je kamer (eigenlijk meer een tent/huisje) mocht vanwege het gevaar om wilde dieren tegen te komen. 

 

Activiteiten

Safari

Ook in dit nationale park is de hoofdactiviteit safari. Het park staat bekend om de leeuwen, maar die hebben we helaas niet gezien. Wel honderden antilopen en een paar olifanten. Giraffen zijn niet aanwezig in dit park. Qua natuur en landschap vond ik Queen Elizabeth iets minder spectaculair dan Murchison Falls – maar hierover verschillen de meningen. 

Boottocht Kazinga Channel

De dag dat we de boottocht maakten, heeft het erg veel geregend, waardoor de wegen nogal slecht waren. Toen we ‘s middags naar het haventje reden voor de boottocht belandden we dan ook achter een bus die vast zat in de modder, met een hele file aan auto’s daarachter die het niet aandurfden om te passeren. Onze chauffeur dacht dat hij het wel kon, dus we gingen de bus voorbij en probeerden op de weg te blijven. Helaas lukte dat niet zo goed en belandden we ook in de goot naast de weg, dus toen moesten we de auto uit om te duwen. Na 10x proberen kwam de auto los en ging hij slingerend van de goot links naar de goot rechts en een stukje op 2 wielen, om uiteindelijk midden op de weg te komen zodat we verder konden. Helaas hebben we het niet op film, het was best spectaculair! Side note: dit gebeurde midden in het park met luipaarden, leeuwen en hyena’s, dat gaf wel een extra dimensie;-)

Uiteindelijk kwamen we bij de haven aan voor onze boottocht over de Kazinga Channel. Dit was echt een vogelparadijs, er zitten meer soorten vogels dan in heel Engeland (ruim 600). Ik ben de namen vergeten, maar er waren vogels in alle kleuren, soorten en maten, en ook honderden nijlpaarden – de grootste concentratie nijlpaarden ter wereld bevindt zich hier. 

Ishasha – boomklimmende leeuwen

Het zuiden van Queen Elizabeth National Park (Ishasha) staat bekend om de boomklimmende leeuwen. Toen wij er waren regende het veel, waardoor de kans erg klein wordt om ze te zien (door de regen kunnen ze niet zo goed klimmen). We gingen dus zonder veel hoop op pad, maar we vonden er toch een die lekker lag te slapen op een tak. We hadden deze leeuw nooit zelf gespot, maar gelukkig wist onze gids en chauffeur Innocent precies waar hij op moest letten. Dit is nog een reden om een georganiseerde reis te boeken trouwens – het is soms erg lastig om in al het groen de wilde dieren te spotten. Een gids is hierop getraind en kan je de dieren al snel aanwijzen. 

 

Lees hier verder over mijn rondreis door Oeganda

Leave a Reply

Close Menu