Voor veel toeristen is de belangrijkste reden om naar Oeganda te gaan de mogelijkheid om berggorilla’s te zien in hun natuurlijke omgeving. Het heeft iets magisch om zo dicht bij een silverback en zijn familie te kunnen zijn – spannend omdat het wilde dieren zijn, maar ook bijzonder omdat hun bewegingen zo op die van de mens lijken. 

 

Why go there?

Gorilla tracking

Prachtige hike door de ondoordringbare jungle

Mooie uitzichten

 

Overnachten

Het Gorilla Mist Camp biedt prachtige uitzichten over de omliggende bergen, en is een prima uitvalsbasis voor de tracking. Het ligt aan het eind van een verlaten weg in een heel klein dorpje, waar je prima souvenirs kunt kopen. De lodge biedt prima kamers (wederom losse huisjes) en een gezamenlijke ruimte waar het ontbijt en diner geserveerd wordt, en waar je na de tracking kunt bijkomen met een drankje van de bar. 

 

Activiteiten

Dé activiteit hier is uiteraard de gorilla tracking. Na een algemene briefing werden we ingedeeld bij gids John om op zoek te gaan naar de Mukema familie. De groepen werden ingedeeld op leeftijd/fitheid, dus we zaten met allemaal jonge mensen en mochten naar de gorillafamilie die het leukst was, maar ook het verst lopen (maar dat wisten we toen nog niet). 

Zware hike

Onderschat deze hike niet, je moet echt behoorlijk fit zijn om het tempo bij te houden in dit bergachtige en modderige terrein. Er worden wel verschillende groepen gemaakt waardoor de iets minder fitte mensen de tocht ook kunnen doen (doordat ze naar de gorilla’s gaan die het dichtst bij het vertrekpunt zitten), maar dan nog kan het zwaar zijn. Tip: voor slechts $20 kun je een porter inhuren die je tas draagt (met veel water vanwege de lange hike) en die je kan helpen bij de hike. Het lijkt misschien niet nodig als je jong en redelijk fit bent, maar ik vond het de best bestede dollars van de vakantie, want mijn porter Patience (toepasselijke naam) heeft me de hele jungle door geholpen met al mijn water en eten op haar rug. 

Baby gorilla

Na 1,5 uur klimmen en klauteren kwamen we bij de gorillas. We stonden meteen naast de silverback en een vrouwtje met een kleintje van 9 maanden, super leuk! Ze gingen steeds verder de struiken in op zoek naar eten, dus wij ook de bush in. We mochten een uur bij de gorilla’s blijven en hebben de hele familie gezien. Heel bijzonder hoe rustig ze blijven en het helemaal niet erg vinden dat er mensen in de buurt zijn. Na een uur moesten we helaas weg (en nog 1,5 terug berg op berg af), maar het was het helemaal waard, wat een bijzondere ervaring! 

Conservatie

In tegenstelling tot de iets mindere ervaring bij de chimpansee tracking in Kibale Forest, had ik hier helemaal niet het gevoel dat we inbreuk maakten op het leven van de gorilla’s. We zaten gewoon heel rustig tussen ze in, en soms vroeg ik me af wie nou wie aan het observeren was. De enige reden dat de gorilla’s hier nog zitten is ook vanwege het toerisme – de $600 die je betaalt (in 2018) voor een permit wordt volledig besteed aan het behouden van de gorilla’s. Iedereen in de dorpjes rondom het bos profiteert mee van het toerisme, waardoor de boskap is gestopt en de leefomgeving van de gorilla’s niet verder verkleind wordt (wat voorheen wel gebeurde, omdat de bevolking meer had aan landbouwgrond dan aan een bos met gorilla’s). 

 

Lees hier verder over mijn rondreis door Oeganda

Close Menu