Kibale Forest is een spectaculaire jungle waar wel 13 soorten primaten voorkomen, zoals bavianen, witte en zwarte colobus en de Mantelmangabey. Bijna nergens in Afrika leven zo veel verschillende primaten in één bos, maar de belangrijkste reden om hier naartoe te komen zijn toch wel de chimpansees, waarvan er hier 1,000 leven. 

 

Why go there?

Chimpansee tracking

Heel veel apen

Jungle

 

Overnachten

Wij verbleven in Kibale Forest Camp wat midden in de jungle ligt. Dit betekent dat je bijna gegarandeerd apen ziet, want ze zitten overal rondom de lodge – je kijkt je ogen uit! De lodge is mooi gemaakt en past goed in het landschap. De kamers (eigenlijk een soort tenten) zijn schoon en vrij groot. Laat hier geen schoenen buiten staan, want dan nemen de apen ze mee! 

 

Activiteiten

De activiteit waarvoor je naar Kibale Forest komt is de chimpansee tracking, waarbij je met een gids op zoek gaat naar de chimps. Na ongeveer een half uur lopen hoorden we de eerste geluiden en al snel zagen we ze. De gids gaf het meteen door aan de andere groepen, dus toen stonden we al snel met 20 man naar 1 aap te kijken. Zodra er een chimpansee op de grond kwam en begon te lopen, spoorde de gids iedereen aan om erachteraan te gaan. De beste tactiek bleek echter om gewoon te blijven staan, want dan kwam er vanzelf een andere chimpansee naar je toe. Uiteindelijk vonden we een groepje met een paar babychimps die elkaar zaten te pesten, en hun ouders die heel relaxt elkaar zaten te vlooien. Heel gaaf om te zien! 

De ervaring was wel een beetje dubbel: aan de ene kant is het heel bijzonder om de chimpansees in hun natuurlijk omgeving te zien, maar aan de andere kant vonden we het helemaal niks om zo achter deze dieren aan te moeten rennen. Ze leken het gewend te zijn en waren niet angstig o.i.d., maar toch lijkt het beter om ze gewoon rustig te observeren in plaats van er achteraan te gaan.

‘s Middags hebben we nog een wandeling gemaakt naar drie crater lakes, waar we hebben genoten van hele mooie uitzichten.

 

Lees hier verder over mijn rondreis door Oeganda

Close Menu